Litorina.org

Home
Seppo Mononen CV
Kekkosen linjalla Suomi jatkaa dualistista kaksoiselamaa
Organized.fi
Human Rights Court
pics - siru hampaassani
Pirjo Sandström
1993 ohjelmoitu kriisi jatkuu 2018
Tamminiemen trollitehdas
Lottien Natsimiljoonat
Ministerille
Polttamaton Pirtti
ilkka_rehabilitoi.html
natsi-lääketiede_Suomessa
Tyttöjen oudot kuolemat EP:lla
Hl AnitaSimonen
Inger Karumo sadistilääkäri VKS:ssa
International Conspiracy
Suposta jouduttaja Eduskuntaan
Ilkeys tappaa
Väkivalta johtuu alistamisesta
Yle sensuroi
miksi Mikko on paha?
"Näytit Maailmalle"
Ehdokkaista
Vilpillisyys
"Tulvasuojelu": Niinistö suositteli
Vääriädiagnooseja
Suomi kriisissä
Kunniaton Eduskunta
Hamlet
UKK-vallankumous
"Tulevaisuusseminaari"
Naapurin Heikki kuoli 1944
Tulvasuojelu - puhallus
29.9.2012/sm
Poliisin huumejuhlat
Voi meitä ...
Yksi tietää aina
Poliittinen yle
Suomi toimii häikäilemättä
1993 Kriisi
Polttamaton pirtti
Miksi Suomea ei oteta tosissaan
Syöpä Suomessa
Inhimillinen kehitys alkaa kohdussa *
Moraali vai Etiikka
oikeusvaltioko
Lentokone hajosi ilmassa - 8 kuoli Suomessa
tuskalliset_maitohapot
Kehitys johtaa sivistykseen
Euroopan vapauttamisen muistopäivänä 11.11.
vilpittömät
sanoma riosta
Natsismi
Olkaamme suomalaisia!
Finlandia on Bolivian kansallishymni
Saatanan tunarien koti?
Ylen taantumasta
Vaasan Nais Mafia
Salaisen Poliisin kiusaamana
Huumeita Floridasta
evoluution todiste
Evoluutio
salaliittok
Sensuuri Suomen tietoverkoissa
VAASAN HOVIOIKEUS v.2004
Parempi ymmärtää
Miksi koulu ei toimi
Maanpuolustuskurssiyhdistys
Tavallinen ihminen on tärkeä
rahastusta lääkkeillä
Helsingin 1975 henki
Arktinen talvihenke
Tarpeeton sota
Tavallinen ihminen
Lapin kesää
Nobel-juhlista
Ilman oikeutta
Elektr. valvontaa ilmajoella
jordsskorpan
Itsemurhista
Pakolaisten henkinen pääoma tervetullut
Luovuus on ratkaisu
Ehdollinen refleksi hengenpelastajana
edustuston ongelmat
tiedottajoen syy?
Konsensus ja köyhyys
Talvisodan loppu
Mandela
propaganda
Elilitti käki on ..
sotatragediat
Talvisota
Itsenäisyys on eliitin vapautta
Conzita
SUOMI-URKINTA
Ihminen on ...
Darwinin pulma ratkesi
ilkeys
Urkintayhteiskunta
Sisuair
Vai mitä se on
Väkivalta - Verboten! *)
POLIISIOSASTO - kaavio(!) 2010
LitorSE
Litorina geologiaa
vouti
Projekti
Pako
Rosa
Iluminada
29.9.2012 /sm WHO:
"NÄYTIT MAAILMALLE"

Väkivalta johtuu alistamisesta


***

Oppilaat, joita yläasteen opettajainhuoneessa pidettiin kiusankappaleina ja häiriköinä, osoittuivat toisessa oppilaitoksessa kuuluvan ryhmänsä parhaimpiin
 
*

Kotikaupunkini maakuntalehden väkivaltaa käsittelevässä raportissa haastateltiin asiantuntijoita. Poliisi painotti että pääasiallinen syy selittämättömään väkivaltaan on alkoholin ja muiden kemiallisten aineiden käyttö. Herrasmiespoliisit eivät kuitenkaan lausu ääneen, että virallinen yhteiskunta, muiden muassa  Vaasan kaupunginhallitus, tukee ja järjestää yleisötapahtumia, joissa jopa ainoana vetonaulana on päihteiden helppo saatavuus, ja jotka toimivat huumeiden myynninedistämistilaisuuksina.
 
Ehkä ei ole sattuma, että ajallisesti tarkastellen väkivalta on lisääntynyt samanaikaisesti kaupungissa järjestettyjen festivaalien kanssa.  Aikuisten  päihteiden ja piristeiden käytön vastuuttomuus näyttää kelpaavan hyväksyttäväksi tekosyyksi  alaikäisten juopottelulle.
 
Koulupsykologi rauhoittelee vanhempia ja väistää olennaisen uskottelemalla että elämä nykyajan yhteiskunnassa nyt vain on sellaista. Hän yleistää, että "aina on olemassa joukkio teini-ikäisiä jotka eivät selviä koulusta kelvollisesti".
 
Minulla oli tilaisuus keskiasteella opettaa samoja nuoria, joita olin opettanut suomenkielisellä yläasteella. Havaitsin hämmästyen, että monet heistä, joita yläasteen opettajainhuoneessa oli pidetty vähemmän tietävinä häirikköinä, osoittautuivat toisessa oppilaitoksessa kuuluvan opetusryhmänsä parhaimpiin. Tällä kokemuksella perustelen johtopäätöksen, että vika on tiettyjen opettajien asenteissa. Koulu ei toteuta yhteiskunnallista tehtäväänsä jokaisen lapsen oppilaitoksena.
 
Jo yksi ilkeä opettaja voi lannistaa oppilaan riistämällä tältä terveelle kehitykselle tarpeelliset onnistumisen elämykset, estäen mahdollista koulunkäynnin menestystä ja tarpeettomasti vähentäen oppilaan mahdollisuuksia  henkilökohtaisten edellytystensä mukaiseen elämään. Nuori ihminen, jota opettaja vuodesta vuoteen alistaa ja nöyryyttää, on altis käyttämään päihteitä ja väkivaltaa inhimillisen tuskansa lievittämiseksi. Lisänsä ahdinkoon tuo se jos myös kotona joutuu sietämään jatkuvaa nalkutusta.
 
Kehityspsykologian tutkija professori Kaj Björkqvist on väkivaltatapausten lukumäärästä laatimassaan käyrässä osoittanut hyppäyksen 60- ja 70-lukujen vaihteessa, jolloin televisio ilmaantui yhteiskuntaamme. Samaan aikaan tuli yhä yleisemmäksi, että äidit hakeutuivat  työhön kodin ulkopuolelle, mistä seurasi se että lapset usein joutuivat olemaan yksin kotona televisiota katsellen. Äitien työssäkäynistä ja sen vaikutuksista lapsiin  on vaiettu. Se on ollut yhteiskunnassamme tabu, jonka mainitsemisestakaan jotkut eivät pidä. Mutta vaikka jotkut pillastuisivatkin niin totuus ei häviä vaikenemalla eikä läpinäkyviä rauhoittavia selityksiä itselleen ja toisilleen keksimällä:  Lasten heitteillejättämisen seuraukset ovat kaikkien nähtävissä. 

Raportti ei ole rohkaisevaa luettavaa. Haastatellut asiantuntijat vaikuttavat neuvottomilta ja turhautuneilta siitä että todellisuus ei alistu kenenkään akateemiseen tahtoon. Kokemus osoittaa, että vanhempainilloissa juuri koskaan ei käy niiden oppilaitten vanhempia joita varten tapaamisia on järjestetty. Sama koskee aikuisten suunnittelemia kerhoja: koulupsykologin mainitsemassa kahtena talvena pidetyssä "isä-poika-kerhossa" kävi venettä rakentamassa vain yksi poika. 
 
 

Lapsesta tulee se, minä häntä kohdellaan

Yläasteella opettajana ollessani tein omasta mielenkiinnostani epävirallisen tutkimuksen, jolla todistin - itselleni -  sen todennäköisyyden, että lapsista ja nuorista yleensä tulee sitä ja sellaisia minä heitä pidetään: Kohtelin oppilaitani aitoina, sivistyneinä ihmisinä ja koin, kuinka vihaisesti puiden latvoihin tai kengänkärkiinsä tuijottaneet nuoret vähitellen muuttuivat hymyillen tarvehtiviksi, rakastettaviksi ihmisiksi.
 
Tutkimuksen toteuttaminen oli aivan lyhyesti seuraava: Aloin tervehtiä korrektisti ja vastausta odottamatta jokaista oppilasta käytävillä ja pihamaalla ja kadulla.
Ensimäisenä alkoivat vähemmän sulkeutuneet oppilaat vastata tervehdykseeni, ja puolessa vuodessa tästä tuli jokseenkin tavallista.
 
Mikä teki muutoksen mahdolliseksi? Ensi sijassa se, että en vaatinut mitään, oppilas sai itse päättää käyttäytymisestään, minä annoin vain mahdollisuuden siihen. Kömpelöitten vaatimusten asettaminen voi olla väkivaltaa ja henkistä painostusta johtuen väärästä olettamuksesta, että oppilas ei olisi lainkaan ihminen joka kykenee ajattelemaan ja toimimaan itsenäisesti.
 
Toiseksi, oppilas alkoi vastata tervehdykseeni koska hän koki aitoa tyydytystä siitä että hänet kohdattiin tasa-arvoisena ihmisenä, ja että nimenomaan hän sai itse vapaasti ja kenenkään vaatimatta päättää. Tästä kasvoi vähitellen itseluottamus ja hyvän olon tunne, mikä on positiivisen oman persoonan kehittymisen edellytys.
 
Kolmanneksi, aloite kuuluu viisaammalle, vanhemmalle, joka hyväksyy itsensä lapsensa vanhemmaksi tai oppilaansa opettajaksi. Tämä onnistuu silloin kun aikuinen omalla tahdollaan rehellisesti hyväksyy lapsensa lapsenaan ja oppilaan oppilaanaan, älykkäänä ihmisenä (Homo sapiens), sinä mikä meistä itse kukin, lajimme määritelmän perusteella, on. 
 
Kokeilusta tuli vähitellen käytäntö, joka parin vuoden kuluttua  loppui kun työsopimukseni päättyi. En tehnyt seurantaa kyseisessä koulussa, mutta kokeiluni kestäessä muodollisesti pätevä opettajakunta ei osoittanut mielenkiintoa asiaan.
 
Murrosikä on jokaisen ihmisen luonnollinen kehitysvaihe, jonka läpi käytyään lapsesta normaalisti tulee aikuinen. Kärjistetty poikkeustila voi tehdä turhautuneita vanhempia ja oppilaita jotka, vaikka tietävätkin, eivät kykene hyväksymään todellisuutta totena. Nuoren luonnollista itsenäistymistarvetta on epäviisasta vähätellä ja vastustaa. Terve nuori kapinoi aivan luonnollisesti alistajaansa vastaan. Eikä tästä pahan ympyrästä ei ole ulospääsyä ellei ole  olemassa joku viisaampi aloitteen tekijäksi, ellei aikuinen ensin kykene hyväksymään itseään viisaana ihmisenä ja ala elää oikein.
 
Mihin päädymme jos aikuiset kostavat  lapsilleen omaa pahaa oloaan? Harry Belafonten henkilökohtainen ystävä, pastori Martin Luther King Jr. sanoi aikoinaan: - Traditio istuu lujassa, mutta jos me jatkuvasti seuraamme Raamatun silmä silmästä -viisautta, olemme kohta sokeita kaikki.

 
Seppo Mononen, fil. maist.,  Vaasa/Ilmajoki
seppomononen@litorina.org
 

pienetvaeltajat2wba.jpg
Pienet vaeltajat. Neuvostomallin päivähoidosta voi kasvaa uusia harhailijoita kaupungin yöhön.